Gospodarske živali

01 Sep 2016

Modrikasti jezik- Konec obdobja omejitve trgovanja- celotna Slovenija je okuženo obnočje

Ljubljana, 26.8.2016 - Včeraj, 25. avgusta 2016, je veterinar na območju Ilirske Bistrice postavil sum na bolezen modrikastega jezika pri dveh ovcah. Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je danes na podlagi rezultatov laboratorijskih analiz, obvestil Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ob potrditvi drugega primera bolezni modrikastega jezika v Sloveniji. 

Bolezen modrikastega jezika povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic. Virus se po naravni poti ne prenašaneposredno z živali na žival.

Bolezen ni nevarna za ljudi oziroma se ne prenaša na človeka. Za bolezen so dovzetni  samo prežvekovalci.

Prav tako bolezen ne vpliva na pogoje za trženje živil živalskega izvora. Veljajo pa določene omejitve glede premikov živali (govedo in drobnica). Na podlagi sklepov Državnega središča za nadzor bolezni je UVHVVR določila območje z omejitvami zaradi pojava bolezni modrikastega jezika (podtip BTV 4). To območje zajema celotno ozemlje Slovenije. 

Bolezen je obvezno prijavljiva, kar pomeni, da je vsak sak sum ali pojav bolezni  potrebno takoj prijaviti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu UVHVVR.

Obe živali, pri katerih je bila bolezen klinično izražena, bosta usmrčeni. Pri ostalih živalih na gospodarstvu bodo odvzeti vzorci za laboratorijske preiskave, premiki živali z gospodarstva so prepovedani do končnih rezultatov preiskav. UVHVVR bo prav tako določila dodatne preiskave na to bolezen pri dovzetnih živalih na celotnem ozemlju države. 

Podrobnejše informacije so dostopne na spletni strani UVHVVR, na tem naslovu

Informacije o bolezni in ukrepih najdete tudi v tej zloženki.