Konji

21 Jul 2016

Konjski dermatitis oz. poletni ekcem

Lastniki konj z velikim veseljem pričakujejo poletne dni, ko bodo lahko svoje konjičke spustili na zelene pašnike, kjer jih bo čakala prava gurmanska poslastica. Z začetkom poletja in otoplitvami se prične prebujati tudi živalski svet insektov, od katerih je še posebno zanimiva krvosesna mušica Culicoides.

Culicuides

Mušica Culicoides ali krvosesna mušica, ang. ''no-see-ums'' oz. nevidna muha je velika kot majhna pika na koncu stavka. Pri konjih lahko povzroči veliko nevšečnosti, še posebej če je konj alergičen na njihovo slino. Krvosesne mušice so glavni vzrok pojava poletnega ekcema.

Muhe povzročajo boleč pik. Njihova slina vsebuje proteine, ki povzročijo alergijsko reakcijo v koži 6 – 24 h po piku. Reakcija povzroči rdečino in srbež.

 

Srbez

 

Srbez 2

 

 

Vbodna mesta mušic konja zelo srbijo. Konj se grize, liže, drgne ob različne predmete, zaradi česa pride do nastanka odprtih ran. Z nadaljnjim onesnaževanjem kože in ran prihaja do gnojenja, kar še bolj privlači ostale insekte. Nastane začaran krog, v katerem je lahko prizadeto tudi splošno stanje živali.

Ker je to alergija in ne nalezljiva bolezen,so prizadeti le nekateri konji v čredi. Takšna oblika srbeža je dedna. Spremembe se ne prenesejo na drugega konja ali človeka. Lastniki konja dostikrat zmotno trdijo, da ima njihov konj "garje" kar pa seveda ne drži!

Ključnega pomena je zaščititi konja od napada insektov in istočasno oskrbeti nastale rane.

         

Terapija

Mazila:

Prizadeto kožo zdravimo z različnimi mazili, ki vsebujejo eterična olja in rastlinske kortikosteroide – fitosterole, ki lajšajo znake vnetja. Hkratno delovanje aloa vere, citronele, čajevca in drugih rastlinskih preparatov deluje repelentno na muhe in ostale insekte.

Hrana:

Konje se  lahko hrani s prehranskimi  dodatki, ki vsebujejo organska zelišča. Številne raziskave kažejo zelo dobre rezultate pri njihovi uporabi.  Z njihovo uporabo zmanjšamo količino protialergijskih zdravil in drugih komplikacij, ki lahko nastanejo kot posledica zdravljenja.

V hrano lahko dodajate olja z nenasičenimi maščobnimi kislinami, kipomagajo zmanjšati vnetje na koži. Predlagamo olje pšeničnih kalčkov.

Preventiva:

Mušica je najbolj aktivna ob zarji in mraku, zato priporočamo, da se v tem času dovzetne konje zapira v hlev. Uporabi se lahko tudi sredstva za odganjanje mrčesa.  Uporaba teh je ključna pri celjenju kože, ker lahko z njimi preprečimo nadaljnje pike in dodatne poškodbe na koži.

Mušice Culicoides so zelo slabi letalci. Z ustrezno ventilacijo in gibanjem zraka v hlevu preprečite, da priletijo do konja. Tako lahko z ventilatorji ''odpihnemo'' mušice z vašega konja.

Uporaba preparatov proti notranjim zajedavcem:

Notranji zajedavci slabijo imunski sistem vašega konja. Priporočamo dajanje enkrat na teden 4 tedne zaporedoma.

Kopanje:

Kopanje konja

Znano je da konjski urin privlači muhe skoraj 30x bolj kot urin drugih velikih živali zato priporočamo, da vašega konja 2-3x na teden skopate z navadnim šamponom za konje .  Po končanem delu, konja speremo in ko se posuši, ga zopet poškropimo z sredstvom proti mrčesu.

V primeru, da je srbež premočan in opisani ukrepi ne pomagajo, je potrebna pomoč veterinarja.

Aleksandar Plavšić, dr. vet. med.