Konji

08 Maj 2013

Mrzlica zahodnega Nila

mrzlica1Ker smo lani pozno poleti in jeseni, veliko slišali o bolezni Zahodnega Nila pri ljudeh, ki so zboleli v Srbiji in na Hrvaškem, (medtem je v ZDA zaradi okužbe po zadnjih podatkih umrlo več kot 60 ljudi), smo se odločili, da vam predstavimo to bolezen tudi pri konjih, ki so od domačih živali zanjo najbolj dovzetni. Na našo odločitev je vplivalo dejstvo, da so podnebne spremembe prisotne tudi pri nas (segrevanje, toplejše zime), kar posledično vpliva na večja populacija komarjev predvsem tigrastih , ki pa so glavni prenašalci virusa.

 

Znano je, da so na Hrvaškem že avgusta 2012 ugotovili okužbo, sicer brez kliničnih znakov bolezni pri šestih konjih, po večini ob reki Donavi ob meji s Srbijo. V tamkajšnji epidemiološki službi predvidevajo, da bodo komarji prenesli virus na ljudi. Ali lahko torej okužene krvosese pričakujemo tudi v Sloveniji?

Kaj je Mrzlica zahodnega Nila?                    

mrzlica2Mrzlica zahodnega Nila, je virusna bolezen, ki jo povzroča flavi virus in se preko komarjev prenaša in povzroča okužbe pri številnih živalskih vrstah (perutnina, psi, mačke, konjih ter ljudeh).  Okužba se pojavlja predvsem pozno poleti ali zgodaj jeseni. Pri ljudeh najpogosteje pride do okužbe brez posebnih kliničnih znakov, redkeje z vročico in izjemno redko je lahko prizadeto tudi osrednje živčevje (pri okuženih se v osemdesetih odstotkih primerov sploh ne pojavijo simptomi, nekateri jo odnesejo zgolj z izpuščajem ali glavobolom, pri preostalih pa so znaki podobni gripi. Po drugi strani ne gre zanemariti, da proti virusu Zahodnega Nila pri ljudeh ne poznamo ne cepiva ne zdravila.)

Tudi pri konjih se v velikih primerih (približno 70%) kljub piku okuženega komarja, bolezen ne razvije!

Kako se virus prenaša?

mrclica3

Naravni rezervoar virusa so ptiči, komarji pa bolezen prenašajo in sicer na človeka in druge živali, predvsem pa kopitarje. Virus prenašajo komarji vrste Aedes (tigrasti komar) in Culex (navaden komar),  ki se pojavljata tudi v Sloveniji.

Človek, konji ter drugi sesalci so končni gostitelji in razvijejo tudi klinične znake bolezni.

 

Klinični znaki pri konjih

Kot smo že omenili pri ljudeh in živalih okužba z virusom ne vodi vedno do znakov bolezni! Znano je, da so konji dokaj dovzetni za okužbo z virusom. Pri konjih, ki postanejo klinično bolni, virus preide centralni živčni sistem in se kaže z znaki encefalitisa. Klinični znaki encefalitisa pri konjih se na splošno kažejo kot padec apetita in depresija, poleg tega pa imamo lahko še kombinacijo naslednjih znakov:

 • povišana telesna temperatura
 • šibkost zadnjih okončin
 • paraliza zadnjih okončin
 • slabovidnost
 • ataksija (splošna oslabelost)
 • brezciljno tavanje
 • tiščanje z glavo npr. ob zid
 • krči (epileptični napadi)
 • nezmožnost požiranja
 • hoja v krogih
 • preobčutljivost
 • koma

Pomembno je omeniti, da vsi konji s temi kliničnimi znaki, niso zboleli za bolezen zahodnega Nila.  Če vaš konj kaže zgoraj opisane simptome, se vsekakor obrnite na vašega veterinarja!

Diagnostika

Na bolezen lahko posumimo glede na opisane znake, vsekakor pa bolezen  potrjujemo z laboratorijskimi preiskavami krvi.

V Sloveniji se v okviru letnih preventivnih pregledov pri kopitarjih, ki jih finacira proračun, izvaja »monitoring na  bolezen zahodnega Nila pri kopitarjih«, kar pomeni da lastniki plačajo le stroške odvzema krvi. To preiskavo opravijo na Nacionalnem veterinaskem inštitutu, svojemu veterinarju pa jo lahko naročite sočasno ob jemanju vzorcev krvi za Infekciozno anemijo kopitarjev- IAK.

Preventiva

Kot smo na začetku omenili,  so prenašalci virusa komarji kar pomeni, da je zelo pomembno, da konje zaščitimo pred njimi. Obstajajo razna repelentna sredstva, ki odganjajo komarje, le te pa dobite tudi pri veterinarjih. Pomembno je, da konjev ne pasemo blizu močvirij in mlak, kjer je veliko komarjev!

Zdravljenje

Proti tej bolezni ni specifičnega zdravila, zdravljenje poteka simptomatsko,  dajejejo sredstva za znižanje telesne temperature, protivnetna stredstva, podporna terapija, … Prognoza ozdravitve je  ugodna,  vendar so  opisani posamični primeri, ko je virus postil trajne posledice na centralnem živčnem sistemu.

Za razliko, da pri ljudeh ni cepiva, je za konje v Evropi registrirano cepivo proti tej bolezni!

Obilo užitkov z vašimi konji vam želim

Dušan Jagodič, dr. vet. med. Aleksasndar Plavšić dr.vet.med.


Veterina Jagodič d.o.o.
3230 Šentjur
tel. 03 7489 110