Male živali

31 Avg 2015

Ruptura ali strganje prednje križne kolenske vezi

Poškodba kolenske prednje križne vezi (Ruptura lig. cruciata anterior) je v zadnjih letih ena najpogostejših ortopedskih težav pri psih. Poškodba lahko prizadene pasemske in nepasemske pse, vseh starosti in spolov. Opažamo, da so lahko nekatere pasme (rotweiler, bernski planšarski pes, zlati prinašalec, labradorec, . . . ) bolj prizadete kot ostale, ki praktično ne obolevajo ali pa izredno redko za to poškodbo.Je pa opazen porast obolevnosti pri steriliziranih psičkah s prekomerno telesno težo. Na splošno pa so težki, predebeli in slabše mišičasto razviti psi bolj nagnjeni k omenjeni težavi kolenskega sklepa.

Vzrok

Kljub temu, da govorimo o poškodbi prednje križne vezi kolena, gre za kroničen proces, ki prizadene zgolj prednjo križno vez. Prednja križna vez počasi degenerira, se topi in v končni fazi razpade. Od nje največkrat ostaneta le začetni in končni del, ki se držita hrustanca. Vzrokov za razpad kolenske prednje križne vezi pri psu še ne vemo natančno, je pa očitno posledica motenj v preskrbi prednje križne vezi s hranilnimi snovmi iz okolice (sklepne tekočine).

Ker je patologija prednje križne vezi kolena pri psu drugačna kot pri človeku, kjer je največkrat posledica  poškodbe (npr. zaradi prevelike rotacije kolena pri športnikih), se tudi kirurško zdravljenje pri psu razlikuje od tistega pri ljudeh. Pri psih poškodovane (degenerirane) prednje križne vezi ne moremo več spojiti in zašiti, ker je praktično ni več. Zato poskušamo tako – strgano vez nadomestiti z novo, pri tem pa lahko uporabimo različne kirurške metode in materiale. Vse kirurške metode temeljijo na preprečitvi nestabilnosti kolena  in zaustaviti oziroma upočasniti sekundarne vnetne procese v prizadetem kolenu. Zato tudi kirurški posegi dajejo boljše rezultate od nekirurških (mirovanje, protibolečinska zdravila, fizioterapija), zlasti pri večjih/težjih psih.

Klinična slika

Tipični znaki poškodbe kolenske prednje križne vezi so nenadno šepanje na prizadeto nogo, ki je lahko različne stopnje, bolečina v kolenu na izteg in krčenje.

Diagnostika

Žival klinično pregledamo s poudarkom na ortopedskem in nevrološkem delu pregleda. Poškodovano koleno pregledamo ( pregled takoimenovanega predala),  in opravimo rentgensko diagnostiko, s pomočjo katere opazimo določene spremembe v sklepu.

Od kirurških tehnik zdravljenja prednje križne vezi poznamo takoimenovane ekstrakapsularne/ekstraartikularne (koleno se fiksira izven sklepa) in intrakapsularne/intraartikularne (koleno se fiksira znotraj sklepa) metode, korektivno osteotomijo (TPLO , TTA) ali primarno reparacijo z lastnim tkivom. Ne ene ne druge ne moremo preferirati, ker oboje dajejo podobne rezultate, predvsem na daljše obdobje.

 Pri izbiri tehnike gre predvsem za osebno izbiro kirurga, saj vse študije dajejo rezultate 90% uspešnosti metod.

Vnaši ambulanti opravljamo več metod: metodo ekstrakapsularne fiksacije z lateralnim šivom in TTA rapid Poglej video