Male živali

05 Maj 2013

BOLHE – Še vedno neznanka?

bolhe1

Kljub vsem medijem in virom izobraževanja, ki jih imamo v sodobnem času na voljo, smo veterinarji pogosto zelo presenečeni nad nevednostjo lastnikov živali, ki ne vedo niti kako preprečevati in po potrebi zdraviti notranje in zunanje zajedalce pri svojih ljubljenčkih. Okuženost z njimi je lahko v mnogih primerih tudi smrtna za živali, poleg tega v določenih primerih tudi nevarna za ljudi. Večina misli, da rešijo vse težave, če dajo psu enkrat na leto antiparazitik za notranje zajedalce, da mačke niso temu podvržene in najbolj zmotno, da živali, ki živijo v stanovanju ne morejo imeti notranjih zajedalcev. Veliko vas niti ne ve, kako izgledajo bolhe, kaj šele kako se razmnožujejo, kar je izredno pomembno pri odpravljanju teh parazitov.

Odrasle bolhe so žuželke, črne ali rjave barve in brez kril, v velikosti nekaj milimetrov, torej vidne s prostim očesom. Hranijo se s krvjo. Imajo dolge skakalne noge, saj lahko skočijo do 18 cm v višino in 33 cm v dolžino, kar je dvestokratna njihova velikost. To sposobnost uporabljajo bolhe predvsem za iskanje gostitelja. Ko le-tega najdejo, se začno takoj hraniti in v roku 24-48 ur pariti. Samica redno leže jajčeca, in sicer približno 50 jajčec dnevno. Jajčeca so okrogle oblike, bele barve in zlahka padejo na tla in ostanejo v okolici živali, v minimalnih razpokah v tleh, v preprogah, na pohištvu, ležišču živali, torej povsod, kjer se žival giblje. Iz jajčec se v ugodnih pogojih razvijejo ličinke v 2.-5.dneh. Ličinke se prehranjujejo z organskim drobirjem, odmrlo kožo, iztrebki odraslih bolh in celo z jajčeci trakulj. Iz ličinke se razvije buba, ki je odporna na toploto, izsušitev, vlago,…zato se jih zelo težko znebimo. Mirujejo lahko več mesecev in se razvijejo v odraslo bolho, ko nastopijo ustrezni pogoji. Ob ugodnih pogojih traja razvojni krog bolh 21 do 28 dni.

bolhe2

Pasje bolhe so nekoliko večje od mačjih, vendar pri izbiri gostitelja ne izbirajo ne ene ne druge, saj vse vrste zajedajo pri sesalcih in ptičih. Če se prekomerno namnožijo in ni v bližini nobene živali, gredo tudi na človeka. Obstajajo tudi človeške bolhe, ki primarno zajedajo na lisicah, jazbecih in ostalih živalih, ki si delajo brloge. Njihovi piki so neprijetni, predvsem za ljudi in živali, še več nevšečnosti pa povzročajo z boleznimi, ki jih prenašajo. Med temi izstopa kuga, ki je v srednjem veku pomorila dobršen del populacije , okužba s trakuljami (Dipylidium caninum), ter zadnje čase dostikrat najden povzročitelj slabokrvnosti pri mačkah Bartonella oz. Mycoplasma.

Ob vsem tem je dobro vedeti tudi to, da je na živali samo 5% populacije bolh, preostalih 95% predstavljajo zgoraj naštete razvojne oblike, ki so razseljene po vsem bivalnem prostoru in okolici. Torej, četudi opazimo samo eno bolho na živali, je zalega v okolici ogromna in je potrebno ukrepati takoj, saj se lahko iz ene bolhe v 2 mesecih razvije minimalno 20.000 novih .

Bolhe s svojim zbadanjem in sesanjem krvi povzročajo hudo srbenje in neugodno počutje malih živali. Bolhe imajo v svoji slini posebne encime, ki lahko povzročijo hudo alergijsko reakcijo na koži. Živali odreagirajo čisto spontano in se na teh mestih praskajo. V nekaj urah so sposobni narediti ogromne rane po telesu, ki se lahko še dodatno okužijo z bakterijami in smo tako smo priča grdim, vlažnim ali gnojnim ranam, ki tudi močno bolijo. Ponavadi srbež traja nekaj dni, zato je potrebno psa peljati k veterinarju, ki takšno rano očisti in ustrezno zdravi. Vaša naloga je, da takoj, ko to opazite, preprečite samopoškodovanje živali, bodisi da ji namestite zaščitni ovratnik, da si ne liže rane in še dodatno nanaša bakterije na rano, ali povijete tačke. Če je invadiranost z bolhami velika, privede do slabokrvnosti živali, pri tem so bolj dovzetni mladički, oslabele in starejše živali, vse to pa povod za druge okužbe, saj je oslabljen imunski sistem.

bolha1.jpg

Kako se znebiti bolh? Vsekakor ni dovolj samo oskrbeti žival, čeprav je to na prvem mestu. Lahko jo skopate z insekticidnim šamponom in namestite kvalitetno in učinkovito ampulo ali ovratnico. Vsekakor priporočam obisk in nakup teh pripomočkov pri veterinarju, saj razni zoo centri ponujajo ogromno pripravkov, a žal neučinkovitih. S tem izgubite nekaj tednov, stanje pa je samo še slabše. Na koncu sicer pridete do veterinarja, vendar je stanje živali že zelo slabo. Naslednje, kar morate storiti, je redno čiščenje in razkuževanje okolice. Vsaj enkrat na deset dni je potrebno presesati stanovanje (vrečko odstraniti ali najbolje sežgati), ležišče oprati nad 60°C ali ga uničiti in razkužiti tla, pohištvo, …

Odpravljanje teh nadležnih parazitov je lahko zelo dolg in zapleten proces, zato je tudi v tem primeru boljša preventiva kot kurativa.

Monika Videc, dr.vet.med.