Male živali

09 Dec 2014

STRES IN TESNOBA PRI HIŠNIH LJUBLJENCIH

December je mesec, ki mnogim prinese veliko radosti in veselja. To je čas, ko ga navadno preživljamo z družino in bližnjimi. Tudi štirinožni prijatelji so veseli, ko smo vsi zbrani na kupu, vendar pa je na žalost za veliko kosmatincev ta letni čas prava nočna mora.

Predstavili vam bomo najpogostejše vzroke stresa in tesnobe pri psih in mačkah ter vam svetovali, kako jim lahko pomagate v težkih trenutkih. Osredotočili se bomo predvsem na tiste vzroke, ki so najpogostejši v decemberskem času.

 

STRES IN TESNOBA PRI PSIH

 

Pri psih so najpogostejši vzroki stresa in tesnobe hrup (pokanje petard, ognjemetov, streljanje itd.), ločitev od lastnikov, vožnja z avtom, prostorska omejenost in bolezensko stanje.

Znaki stresa in tesnobnosti pri psih:

 neprimerno izločanjeKužek

 vokalizacija (lajanje, cviljenje, zavijanje)

 destruktivno obnašanje

 zavračanje hrane

 iskanje lastnika

 lizanje tačk, grizenje repa

 slinjenje, bruhanje, driska

Lastniki, ki se med prazniki ločijo od svojih pasjih prijateljev naj poskrbijo, da bo to za psa predstavljajo čim manjši stres. Psa zaupajte v oskrbo osebi, ki jo pes dobro pozna in sprejema.

Poskrbite, da bosta njegova prehrana in dnevne navade ostale čim bolj nespremenjene.

Psa nikoli ne kaznujte za neprimerno obnašanje. S psom se igrajte in mu vsak dan nudite intenziven sprehod, kjer bo pes lahko porabil vso odvečno energijo. Sprehod naj bo prilagojen zmožnostim posameznega psa.

Vsi psi, ki so občutljivi na pokanje petard in ognjemetov naj bodo v tem obdobju čim več ob lastnikih, v mirnem in toplem okolju. Zaprite okna in zastrite zavese. Nekaterim lajša stres umirjena glasba, drugim blaga masaža hrbta vzdolž hrbtenice. Pomembno je da v takšnih trenutkih ostanete mirni, odločni in jim dovolite tesen kontakt. V kolikor so simptomi izredno hudi, se obrnite na veterinarja, ki lahko psu predpiše zdravilo za pomiritev psa. Lastniki, ki vedo, da ima njihov pes težave s stresom in tesnobnostjo v tem letnem času, naj že predhodno obiščejo veterinarja. Pri večini zdravil in naravnih dodatkov za pomiritev je namreč priporočljivo pričeti s terapijo že 3 do 4 tedne vnaprej.

 

STRES IN TESNOBA PRI MAČKAH

 

Tudi pri mačkah so pogosti vzroki stresa in tesnobnosti hrup, ločitev od lastnikov, vožnja z avtom, prostorska omejenost in bolezensko stanje. Mačke se precej razlikujejo od pasjih prijateljev. Ker so samotarske in teritorialne živali jim družba drugih mačk velikokrat povzroča več škode kot pa koristi. Zelo so občutljive na vsako spremembo in novost v njihovem življenskem okolju in pogosto se na to odzovejo precej bolj dramatično kot psi.

Znaki stresa in tesnobe pri mačkah:

 neprimerno izločanje (markiranje, uriniranje na posteljo itd)mucka

 skrivanje

 zavračanje hrane

 vnetje sečnega mehurja

 intenzivno umivanje in lizanje

 izpadanje dlake

 mijavkanje

Tudi lastniki mačk naj poskrbijo, da bodo brkate prijateljice ob njihovi odsotnosti v oskrbi pri osebi, ki jo dobro poznajo in ji zaupajo. Prehrana in navade naj ostanejo čim bolj nespremenjene. Veliko mačk bolje sprejema, če ostanejo v domačem okolju, kjer se počutijo bolj varne. Če ni preverjeno, se izogibajte situaciji, ko mačko pustite v oskrbi pri nekomu, ki že ima svojo mačko. V kolikor jo naselite v okolje z več mačkami naj ima vsaka mačka svoje stranišče in prostor s hrano. Z mačko se redno igrajte, saj tako krepite vez in zmanjšujete stres. Omogočite ji dostop do visokih prostorov, saj se večina mačk bolj varno počuti na višini. Zagotovite ji primerno skrivališče in prostor opremite s praskalnikom ter različnimi igračami. Ne silite jo v fizični kontakt z ljudmi in ne zapirajte jo v zaprte prostore. Mucam, ki so nagnjene k stresnemu vnetju sečnega mehurja, zagotovite primerno prehrano, ki jo lahko dobite pri vašem veterinarju. Pozanimajte se o prehranskih dodatkih, sintetičnih feromonih in zdravilih, ki jim lajšajo stres in tesnobnost. Dodatke in zdravila pričnite vaši mački dajati pravočasno.

Lili Pihler dr.vet.med., Veterina Jagodič d.o.o.