Novice

13 Dec 2020

Kako pomagati živalim pri premagovanju strahu pred pokanjem aktualno

 

December je čas prazničnega pričakovanja in čas, ki ga najraje preživimo v krogu družine, nam dragimi ljudmi in z našimi ljubljenčki. Žal pa je ta čas za mnoge izmed njih zelo stresen, predvsem zaradi uporabe pirotehnike.

Pirotehnika so vsi ognjemetni izdelki, ki proizvajajo zvočen in/ali svetloben učinek, njena uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do 1. januarja. Seveda pa se je uporabi le-te najbolje izogniti, saj moti, ogroža in vzbuja strah mnogim ljudem, predvsem pa tudi živalim, na kar vsakoletno opozarja več nacionalnih akcij in akcij društev za zaščito živali.

1pok

Ker je ozaveščenost ljudi žal še vedno premajhna in ker vemo, da se bo v času praznikov še vedno precej ²bliskalo in pokalo², obstaja več načinov preprečevanja strahu in nelagodnosti pri živalih. Pri določenih živalih, kjer je strah bolj izrazit, njihovim lastnikom svetujemo tudi, da posežejo bodisi po naravnih ali farmacevtskih pripravkih za pomiritev živali.

Strah in tesnobo živali kažejo na različne načine, najpogosteje pa s sopenjem, tresenjem, nemirnostjo in večkratno menjavo mesta, tekanjem naokoli, iskanjem lastnikove bližine, s skrivanjem, bežanjem ali pa nepremičnostjo, zavračanjem hrane, opravljanjem potrebe na neprimernih mestih, s slinjenjem in podobno.

2pokastniki živali lahko v prazničnem času med pokanjem, storijo veliko že sami. Najpomembnejše je, da svojih ljubljenčkov nikoli ne puščate samih. Uredite jim varen in udoben prostor, ki se ga lahko ogradi in s tem prepreči, da vidijo bliskanje in slišijo pokanje od zunaj. Na ta prostor jih predhodno navadite in jim vanj dajte njihove igrače in odejo, v bližini pa naj jim bo na voljo vedno dovolj sveže pitne vode. Živali naj ne bodo tesno omejene ali prisiljene na neznan prostor. Na sprehodu imejte svoje pse vedno na povodcu, da se v primeru nepredvidljivih pokov ne zgodi, da pobegnejo ali poškodujejo sebe ali druge. Vedno jih, če se le da, sprehajajte še po svetlem, nikakor pa ne v času, ko je pokanje najbolj intenzivno oz. ko je možnost pokanja največja. Živali, ki sicer bivajo zunaj, pa lastniki nujno namestite v varen, topel prostor, po možnosti v vašo bližino. Predvsem je pomembno, da v takšnih situacijah ostanete mirni, saj se naši občutki in nemirnost prenašajo tudi na naše ljubljenčke.

3pok

 

V primerih, da ti ukrepi ne zadostujejo ali če želimo našim ljubljenčkom še bolj omiliti strah, pa v takšnih situacijah svetujemo uporabo določenih naravnih ali farmacevtskih pripravkov, odvisno od tega, kakšna stopnja strahu je pri živali prisotna. V naši ambulanti sta vam na voljo dva naravna pripravka in sicer CaniGum Relax in Multiva Calming.

CaniGum Relax vsebuje aminokislino triptofan, ki je predstopnja nevrotransmiterjev seratonina in melatonina (seratonin je znan tudi kot hormon sreče, ki vpliva na sproščenost in boljše počutje), vsebuje tudi vitamin B, magnezij, izvlečke hmelja, melise, sivke, kamilice in baldrijana, ki v kombinaciji pomagajo za pomiritev celotnega organizma.

Multiva Calming vsebuje L-Teanin, ki je aminokislina, naravno prisotna v zelenem čaju in spodbuja stanje miru in sprostitve, ekstrakt kolostruma in vitamin B, ki skupaj pomagajo pri tvorbi drugih aminokislin s pomirjevalnimi lastnostmi, kot sta dopamin in triptofan, ter pomagajo izboljšati ravnotežje nevrotransmiterjev, zmanjšujejo stres, tesnobo in razdražljivost.

Pri naravnih preparatih je pomembno, da se pričnejo dajati že vsaj nekaj dni pred pričakovanim stresnim dogodkom. V primeru hujšega stresa pa lahko njihovo dozo podvojimo.

V skupini farmacevtskih pripravkov pa sta vam v naši ambulanti na voljo Sileo pasta in Apaurin tablete.

Sileo gel vsebuje deksmedetomidinijev klorid in se daje na ustno sluznico psa, med lice in dlesen. Gel je pakiran v brizgi z dozatorjem, da lahko natančno prilagodimo odmerjanje glede na telesno težo. Nujno je, da se gel nanese na ustno sluznico, saj ne učinkuje, če ga žival samo zaužije. Prav tako je pomembno, da se količino gela natančno odmeri, saj je lahko žival v nasprotnem primeru premalo ali preveč sedirana. Gel je namenjen lajšanju akutne, s hrupom povezane tesnobe in strahu pri psih in se ga uporabi takoj, ko žival pokaže prve znake strahu in tesnobe.

Apaurin tablete se lahko uporabljajo samo v resnejših primerih strahu, kjer ostali pripravki ne učinkujejo, pomembno pa je, da ga žival zaužije nekaj ur prej, preden pride do stresnih situacij, saj lahko v nasprotnem primeru dosežemo ravno nasproten učinek.

4pok

Zelo pomembno je, da se lastniki držijo navodil o pravilni rabi in doziranju zdravil, ki so v priloženih navodilih ali jih posredujejo veterinarji, saj lahko napačna raba le-teh vodi v zelo neželjene stranske učinke ali celo smrt.

V prispevku smo našteli nekaj metod in pripravkov, s katerimi lahko pomagate vašemu ljubljenčku skozi stresno praznično obdobje, vsekakor pa je na prvem mestu tudi, da pirotehnike sploh ne uporabljate in se na prijazen način trudite ozavestiti tiste ljudi, ki se žal še vedno ne zavedajo, kako le-ta škodljivo vpliva na ljudi, živali in okolje.

Želimo vam lepe, mirne in sproščene praznike v družbi svojih dvo- in štiri-nožnih prijateljev.

Janko Hribernik, dr. vet. med

Veterina Jagodič, bolnica za živali

 

5pok

Vir fotografij: osebni arhiv in https://www.pexels.com/